Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: είναι η δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας με τον εαυτό και το σύντροφο μας;
Τι είναι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς;
Τι προκαλεί αυτή η μετάβαση;
Τι συναισθήματα βιώνουν οι γονείς των παιδιών που φεύγουν απ’ το σπίτι;
Κατά την περίοδο της άδειας φωλιάς, οι γονείς έχουν αμφίθυμα συναισθήματα για τον αποχωρισμό του παιδιού τους. Από τη μια πλευρά, αναγνωρίζουν ότι η στιγμή αυτή είναι σημαντική για την ανεξαρτησία του παιδιού, από την άλλη όμως νιώθουν μία έντονη δυσφορία και ματαίωση γιατί νιώθουν ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος τους ως γονείς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανατροφή των παιδιών τους ήταν από τις προτεραιότητές τους για αρκετά χρόνια, τώρα δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν ότι ο γονεϊκός τους ρόλος αλλάζει.
Έτσι, οι αλλαγές στο γονεϊκό ρόλο επηρεάζουν και την ταυτότητα του γονιού, καθώς ο ρόλος αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του έως τότε. Παράλληλα το γεγονός ότι το παιδί φεύγει από το σπίτι είναι μία ένδειξη για τους γονείς ότι και οι ίδιοι μεγαλώνουν και αυτό συχνά εγείρει εσωτερικές υπαρξιακές ανησυχίες ειδικά αν χρονικά συμπέσει με την απώλεια των δικών τους γονέων.
Η άδεια φωλιά δημιουργεί στο γονιό το αίσθημα απώλειας και του αποχωρισμού. Συνειδητοποιούν σταδιακά ότι η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύονται να οργανώσουν την καθημερινότητά τους χωρίς να συμπεριλαμβάνουν το παιδί τους σε αυτή. Γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό του αποχωρισμού, ο γονιός περνάει χρόνο μόνος του στο δωμάτιο του παιδιού.
Πόσο επηρεάζεται το ζευγάρι από τον αποχωρισμό με τα παιδιά του;
Οι μεταβολές αυτές τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο του συστήματος, έχουν άμεση επιρροή στη σχέση του ζευγαριού. Με την αναχώρηση των παιδιών από το οικογενειακό σύστημα, οι σύντροφοι έχουν περισσότερο χρόνο πια ο ένας για τον άλλον και έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον. Ζητήματα της μεταξύ τους σχέσης συχνά ανακύπτουν. Έτσι, το ζευγάρι, κατά την περίοδο της άδειας φωλιάς, βιώνει αρκετές εντάσεις ή ρήγματα στην επικοινωνία. Οι σύντροφοι προσπαθούν να επανοριστούν ως προς τον άλλον και να βρουν τις ισορροπίες τους ως ζευγάρι πια. Σύμφωνα με έρευνες, ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών αναφέρει χαμηλή ικανοποίηση από το γάμο όταν «η φωλιά έχει αδειάσει». Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι οι αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας, φέρνουν αλλαγές στις ισορροπίες του συστήματος, κάτι που αντανακλάται και στις επιμέρους σχέσεις των μελών της οικογένειας, καθώς και στον τρόπο που οι δύο σύντροφοι ορίζονται μεταξύ τους, όταν «η φωλιά έχει αδειάσει».
Υπάρχουν θετικά σε αυτή τη μετάβαση;
Εκτός από το αίσθημα απώλειας και δυσφορίας που προκαλεί ο αποχωρισμός των παιδιών, η άδεια φωλιά μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για περισσότερο χρόνο, για το ζευγάρι, τον οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν για να εστιάσουν, μετά από καιρό, στη σχέση τους καθώς και στα ενδιαφέροντά τους. Κατά την περίοδο αυτή ο γονιός έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του, με τις προσωπικές του ασχολίες και να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του. Είναι, λοιπόν, μία ευκαιρία για συντροφικότητα και μία ευκαιρία ενασχόλησης με τα ενδιαφέροντα που μπορεί να είχαν παραμεριστεί κατά την ανατροφή των παιδιών. Έτσι, οι νέες ασχολίες και η στοργική συζυγική σχέση απαλύνουν τη δυσφορία της άδειας φωλιάς.
Σημαντικό είναι οι δύο σύντροφοι να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους γι’ αυτήν τη μετάβαση. Καλό είναι να μην απωθούν τα συναισθήματά τους αλλά να τα μοιράζονται και να συζητούν για αυτά. Σημαντική ακόμη είναι η συμβολή της τεχνολογίας στη διαχείριση της άδειας φωλιάς αφού δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της οικογένειας να έρθουν σε επαφή και να αμβλύνουν την απόσταση.
Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι η άδεια φωλιά είναι ένα εξελικτικό στάδιο, στα πλαίσια του κύκλου ζωής της οικογένειας, επιβεβαιώνοντας ότι η οικογένεια έχει μία δυναμική και ποτέ δεν μένει στάσιμη αλλά μεταβάλλεται. Συμβαίνουν, δηλαδή, μεταβολές οι οποίες διασφαλίζουν την ενότητά της.
Υπηρεσίες ψυχοθεραπείας
Τι είδη θεραπείας προσφέρονται;
Ένα ταξίδι, μια διαδρομή που κάνεις με την καθοδήγηση και στήριξη του θεραπευτή σου.
Η ομαδική θεραπεία είναι μια σύνθετη και πολυεπίπεδη εμπειρία.
Η οικογενειακή θεραπεία επικεντρώνεται στο μικρόκοσμο της οικογένειας ως μια κοινωνική ομάδα.
Επικοινωνήστε μαζί μου
ΓΡΑΦΕΙΟ: Ναϊάδων 87, 2ος όροφος (κατόπιν ραντεβού) 17562 Παλαιό Φάληρο, Τηλ.2109814915, Κιν.6977587144, Email:contact@melitatsekoura.gr