Πένθος: Είναι το δυσκολότερο συναίσθημα;
Ποιος είναι ο ορισμός του πένθους;
«Όλες οι αλλαγές εμπεριέχουν την απώλεια, όπως και όλες οι απώλειες απαιτούν την αλλαγή»
«Ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια στην ζωή. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτά που πεθαίνουν μέσα μας όσο «ζούμε»».
Πένθος (bereavement) είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο που έχει υποστεί την απώλεια -το θάνατο- ενός σημαντικού γι’ αυτό προσώπου. Η λέξη πένθος αναφέρεται στην απώλεια και στην αποστέρηση.
Θρήνος (grief) είναι η πρωταρχική συγκινησιακή αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου που εκδηλώνεται με ψυχολογικά και σωματικά (ακόμα και βλαβερά για την υγεία) συμπτώματα. Η λέξη θρήνος αναφέρεται στην οδύνη, στον ψυχικό πόνο που βιώνει ο επιζών στη διάρκεια του πένθους.
Ποια είναι τα στάδια του πένθους;
Το βάθος και η ένταση του πένθους σχετίζεται με το εάν η απώλεια ήταν επιλογή μας ή όχι, εάν ήταν αναμενόμενη ή ξαφνική, τετελεσμένη μέσα μας ή υπό διαπραγμάτευση.
Ο Bowlby περιγράφει τέσσερις βασικές αντιδράσεις στο πένθος:
- την αίσθηση σοκ,
- την αναζήτηση κάποιας ερμηνείας ή νοήματος,
- την εμφάνιση έντονης θλίψης ή και κατάθλιψης,
- την επανοργάνωση της ζωής και το πέρας του θρήνου.
Ο θρήνος αποτελεί μια αντίδραση στη διακοπή της προσκόλλησης των οικείων προς το νεκρό. Αυτό διαρκεί μέχρις ότου η προσκόλληση προς το νεκρό τερματίζεται.
H Κübler-Ross περιγράφει την αντίδραση του ατόμου μπροστά στο θάνατο περιλαμβάνοντας πέντε στάδια ή φάσεις:
α) το στάδιο της άρνησης, η οποία μπορεί να αφορά τα γεγονότα, τις επιπτώσεις ή την πιθανότητα του θανάτου (“Δε μπορεί να είναι αλήθεια!”)
β) του θυμού, που όμως περιλαμβάνει και άλλα συναισθήματα, όπως αίσθηση αδικίας, απώλειας ελέγχου, θλίψη, ενοχές κ.ά. (“Γιατί να συμβεί σε μένα; ! Δεν είναι δίκαιο”)
γ) της διαπραγμάτευσης με κάποιο σημαντικό άλλο (π.χ., τον ιατρό ή τον Θεό) (“Θα αλλάξω τα πάντα!”)
δ) της μεγάλης θλίψης ή κατάθλιψης (“Έχασα τα πάντα.”)
ε) το στάδιο της αποδοχής, κατά το οποίο υποτίθεται ότι το άτομο συμφιλιώνεται με τον θάνατο και είναι έτοιμο για το μοιραίο, έχοντας τακτοποιήσει όσο γίνεται διάφορες εκκρεμότητες. (“Το ξέρω ότι χρόνος μου τελειώνει.”)
Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί η έννοια του περιπεπλεγμένου –δηλαδή του παθολογικού – πένθους. Ο πιο αποδεκτός ορισμός χαρακτηρίζει τον περιπεπλεγμένο πένθος ως παρέκκλιση από το κανονικό πένθος, με αντιδράσεις διαφορετικές ως προς τη χρονική τους διάρκεια και τη συναισθηματική τους ένταση από τις συνηθισμένες και αναμενόμενες φυσιολογικές αντιδράσεις.
Πως αντιμετωπίζεται το πένθος;
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας ειδικός Ψυχικής Υγείας έναν πενθούντα; Θα προσπαθήσει να τον κάνει να κατανοήσει τα συναισθήματα του και τις δυσκολίες τους, να τα εκφράσει και σιγά σιγά να μπορέσει να τα διαχειριστεί.
Στόχος του ειδικού είναι ο άνθρωπος που πενθεί να μπορέσει να δει τι του συμβαίνει, που βρίσκεται, να επαναπροσδιορίσει ή ακόμη και να ανακαλύψει τις εσωτερικές του πηγές, να βρει τις πηγές στήριξης έτσι ώστε να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει το νόημα του να συνεχίσει να ζει.
Υπηρεσίες ψυχοθεραπείας
Τι είδη θεραπείας προσφέρονται;
Ένα ταξίδι, μια διαδρομή που κάνεις με την καθοδήγηση και στήριξη του θεραπευτή σου.
Η ομαδική θεραπεία είναι μια σύνθετη και πολυεπίπεδη εμπειρία.
Η οικογενειακή θεραπεία επικεντρώνεται στο μικρόκοσμο της οικογένειας ως μια κοινωνική ομάδα.
Επικοινωνήστε μαζί μου
ΓΡΑΦΕΙΟ: Ναϊάδων 87, 2ος όροφος (κατόπιν ραντεβού) 17562 Παλαιό Φάληρο, Τηλ.2109814915, Κιν.6977587144, Email:contact@melitatsekoura.gr