Πως η πανδημία ή οι φυσικές καταστροφές λειτουργούν στον συναισθηματικό μας κόσμο;
Α ναμφίβολα, σε ολόκληρο τον κόσμο οι άνθρωποι εδώ και μερικούς μήνες, έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο: την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Μιας απειλής, η οποία μπορεί δυνητικά να αντιμετωπιστεί προς το παρόν μόνο στο επίπεδο της πρόληψης κι όχι της θεραπείας. Εκτός όμως από την συγκεκριμένη πανδημία, όλες οι φυσικές καταστροφές όπως σεισμός, πλημμύρα, φωτιά κλπ., δημιουργούν συναισθήματα φόβου, ένα αίσθημα ανυπεράσπιστου κι αδύναμου στην αντιμετώπιση ανθρώπου, κι έτσι φωλιάζει ο πανικός μέσα μας.
Ό ταν κάτι που μας φοβίζει, μας αγχώνει, μας θλίβει, μας πανικοβάλλει ή/και περιορίζει τις συναναστροφές και την κοινωνική μας ζωή όπως τη γνωρίζαμε, μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια «επικίνδυνες» συμπεριφορές (στο πλαίσιο της άρνησης αποδοχής μιας μη ευχάριστης πραγματικότητας) άγνοιας κινδύνου, με συνέπεια τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και τη μη σωστή προφύλαξη του εαυτού και των άλλων.
Ε ίναι σαφές ότι ο πανικός κι η άγνοια κινδύνου σε τέτοιες στιγμές, μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρουν. Οφείλουμε να βρίσκουμε τη δύναμη και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά, αν διαπιστώσουμε ότι δε βρίσκουμε τρόπους να ανακτήσουμε την αισιοδοξία και την ψυχική μας γαλήνη, είναι καλό να επικοινωνήσουμε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων, αλλά και στη στοχοθεσία για μια όσο το δυνατό ισορροπημένη κι ευτυχισμένη ζωή ότι και αν μας έχει συμβεί ή φοβόμαστε μην μας συμβεί.